21. 3. 2023 | Miroslav Pech

V uplynulých dnech ukončil sezonu hokejový klub BK Zubři z Bystřice. Tento klub se zabývá výchovou mladých hokejistů. V této sezóně nastupovala pod znakem zubra tři družstva ve třech různých věkových kategoriích.

Nejmladší kategorii přípravky 2. tříd měli na starosti trenéři Leoš Pištěk a Martin Svoboda. Jedná se o práci s těmi nejmenšími, kteří se mnohdy učí i první krůčky na ledě. Své zápasy hrají turnajovým systémem, a to vždy turnajem jednou za měsíc. V této kategorii nejsou důležité výsledky, ale spíš to, aby se děti naučili pořádně bruslit a získávali herní návyky. To se pod vedením obou zkušených trenérů daří velice dobře.

Druhá kategorie je přípravka 4. tříd. Zde pod vedením trenérů Petra Chmelíčka, Aleše Horáka a Jiřího Skalníka získávají další zkušenosti už děti o něco starší. Hraje se taktéž turnajovým systémem, ovšem už turnaj každých čtrnáct dní. Ani zde nerozhodují góly, ani se nevede tabulka. Ale samozřejmě radost z každého vítězství není o nic menší. I přesto, že se zpočátku sezony příliš nedařilo, protože přešli děti z nižší kategorie, postupem času se začalo dařit a přišla i krásná vítězství. Například v posledním turnaji sezony těsně podlehli hráčům jihlavské Dukly a výrazně porazili žďárské Plameny. O úspěšné práci trenérů svědčí i to, že někteří hráči nakoukli a vypomáhali i ve vyšší kategorii.

Tou je kategorie mladších žáků. Tu vedou trenéři Pavel Prudký, Josef Míček a Lukáš Buchta, s vedoucím mužstva Alešem Horákem. Zde už se jedná o klasickou ligovou soutěž. Oproti předchozím kategoriím, už se hraje na celé hřiště, počítají se body a vede tabulka. Start soutěže byl také problematický, poněvadž přišla obrovská obměna hráčů a většina z nich neměla s hraním na celé hřiště vůbec žádné zkušenosti. Jak ale šla sezona a hrál se každý týden zápas, tak se zlepšovala hra i souhra těchto hráčů. Výsledkem byla i výhra 8:5 v posledním zápase sezony, která našim mladým nadějím zajistila konečné 13. místo.

Věřím, že v příští sezoně se budou výsledky jenom lepšit. Je k tomu ale potřeba jedna důležitá věc. Pravidelnost chození dětí na trénink a k zápasům. Protože i přes poměrně slušný počet dětí na začátku sezony, byli i zápasy, které se málem neodehráli, kvůli nízkému počtu hráčů. Některé děti chodí na trénink jenom jednou za čas. Přál bych si, aby se jich scházelo více. Můžeme to brát jako apel na rodiče.

Závěrem chci poděkovat všem trenérům, kteří s dětmi pracují i rodičům, kteří je podporují. Dík patří všem lidem, kteří se podílejí na chodu klubu. Provozovatelům zimního stadionu za vstřícnost vůči klubu. A v neposlední řadě všem sponzorům a městu Bystřice nad Pernštejnem za podporu.

Za BK Zubři Bystřice Břetislav Kříž